Analiza komparatywna wybranych obszarów rozwoju społeczno-gospodarczego Polski i Unii Europejskiej - Wilk Aneta (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest analiza komparatywna wybranych obszarów rozwoju społeczno-gospodarczego Polski i Unii Europejskiej. W pracy przedstawiono drogi do zjednoczenia krajów starego kontynentu poczynając od mitu na temat Europy, poprzez drogę do powstania Unii Europejskiej, jej sprawy prawno – organizacyjne, cele i zadania, oraz drogę do wspólnej waluty, kończąc na symbolach unijnych. Opisano integrację Polski z Unią Europejską - etapy przystąpienia, proces przygotowania, oraz przebieg negocjacji o członkostwo Polski w UE. Zamieszczone zostało również kalendarium owych negocjacji. Przedstawiono metody badań dynamiki oraz tendencje zmian podstawowych wskaźników społeczno-ekonomicznych w krajach Unii Europejskiej. Przeprowadzono charakterystyki dynamiki rozwoju gospodarczo-ekonomicznego. Dokonana została analiza porównawcza krajów członkowskich. Zawarto analizę sytuacji społeczno-demograficznej krajów Unii Europejskiej. Omówiono wybrane cechy - liczbę studentów, sytuację w służbie zdrowia, urodzenia żywych noworodków, oraz śmiertelność. Dokonano oceny sytuacji Polski na tle pozostałych państw członkowskich. Analizę dynamiki dokonano dla wszystkich krajów Unii Europejskiej - zarówno dla byłej Piętnastki, jak również dla krajów nowych we Wspólnocie, które przystąpiły do niej w maju 2004 roku.
Comparative analysis of selected social and economic areas in the development of Poland and European Union
Keywords: integracja Polski z Unią Europejską; rozwój społeczno-gospodarczy Polski i Unii Europejskiej; negocjacje o członkostwo Polski w UE; dynamika rozwoju społeczno-ekonomicznego; modele tendencji rozwojowej