Kobiety w polskiej polityce w latach 1918-2012 - sukcesy i porażki - Kiemystowicz, Bożena (My University, 2012)
„Póki kobiety pojawiają się w świecie polityki pojedynczo, od czasu do czasu, są postrzegane wyłącznie jako kobiety. Chcemy, żeby kobiet w polityce było tyle, by można było wybierać między ich programami”. Myśl ta będzie mi towarzyszyć w próbie udowodnienia tezy, że wciąż mniej jest sukcesów, a więcej porażek w dążeniu do równouprawnienia polskich kobiet na politycznej niwie. Niewątpliwie barierą w dostępie kobiet do polityki jest też kultura, są stereotypy, które niestety bardzo głęboko funkcjonują w świadomości naszego społeczeństwa. Dopóki nie znikną stereotypy, dopóki nie zmieni się mentalność samych kobiet, ich nastawienie do polityki, do władzy, dopóty będziemy mówić o porażkach kobiet w tej dziedzinie. Jakie są przyczyny tak małej reprezentacji kobiet w polskiej polityce? Czy to sprawa dyskryminacji, czy niechęć samych kobiet do polityki? Czy ustawowe rozwiązania przyczyniły się do zmiany tego stanu rzeczy? Jakie sukcesy odniosły kobiety w polityce? Czy więcej jest sukcesów czy tez niepowodzeń na politycznej scenie? Na te i inne pytania związane z kwestiami kobiecymi spróbuję odpowiedzieć w swojej pracy.
Women in Polish politick in the years 1918-2012 - successes and failures
Keywords: kobieta; kobiety w polityce; dyskryminacja kobiet; historia Polski; wybory parlamentarne