Odporność na stres a zdolność podejmowania decyzji u osób wykonujących stanowiska kierownicze - Miotła, Anna (My University, 2011)
Celem pracy jest zbadanie czy człowiek na stanowisku kierowniczym może być zdolny do podjęcia decyzji pod wpływem stresu. Do realizacji założonego celu posłużono się metoda sondażu diagnostycznego zrealizowanego za pomocą techniki ankietowej. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji złożony z 33 pytań. Z przeprowadzonych badań wynika, że człowiek jest zdolny do podjęcia decyzji, ale nie zawsze decyzja ta jest prawidłowa i przemyślana. Długotrwały stres ma negatywne skutki w pracy najczęściej prowadzi do wyczerpania i wypalenia zawodowego. Pod wpływem różnych metod można nauczyć się redukować stres. Zjawisko stresu nie można całkowicie wyeliminować, ale można z nim żyć, bo nie każdy stres jest zły i ma negatywne skutki.
Stress Resistance versus Decision - making Ability of Indywiduals in Managerial Positions
Keywords: stres; odporność na stres; podejmowanie decyzji; stres w pracy; radzenie sobie ze stresem; manager; zarządzanie przedsiębiorstwem