System motywacyjny w zarządzaniu zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie przemysłowym - Kościsz Wojciech (My University, 2007)
Kapitał ludzki uważa się za jeden z najważniejszych zasobów, jakimi dysponuje firma działająca w gospodarce rynkowej. Pracownicy, realizując strategię i cele organizacji, mogą stać się źródłem sukcesów bądź też stanowić element ograniczający funkcjonowanie przedsiębiorstwa i jego rozwój. Wynika stąd konieczność zatrudniania w firmie właściwych ludzi o specjalistycznych, rozległych uzdolnieniach oraz pro partnerskich postawach. Wszechstronny system zarządzania zasobami ludzkimi działa za pomocą wielu powiązanych ze sobą procesów. Ważny staje się wybór odpowiednich metod rekrutacji i selekcji poprzedzony planowaniem potrzeb personalnych, a także sprawne systemy: wynagrodzeń materialnych i niematerialnych oraz oceny pracowników. Ponadto firma powinna zmierzać do zapewnienia możliwości pełnej samorealizacji i rozwoju personelu. Celem niniejszej pracy jest zwrócenie uwagi na istotne znaczenie prawidłowego gospodarowania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie oraz przeprowadzenie badań dotyczących motywacji pracowników w wybranej firmie produkcyjnej.
Motivational system in the management of the human resources in industrial company
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; globalizacja; kapitał intelektualny; kultura organizacyjna; przedsiębiorstwo produkcyjne; system motywacyjny; analiza behawioralna; doskonalenie systemu motywacyjnego