Finansowanie działalności oświatowej na szczeblu powiatu – doświadczenia i wyzwania na podstawie wybranych jednostek w powiecie tarnowskim - Czudecka, Marta (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie znaczenia, źródeł i skali finansowania działalności jednostek oświatowych powiatu tarnowskiego na rzecz realizacji zadań edukacyjnych oraz przedstawienie praktyki funkcjonowania wybranej jednostki podległej organom powiatu - Domu Wczasów Dziecięcych w Jodłówce Tuchowskiej. W pracy, na podstawie bogatego materiału empirycznego dotyczącego badanej jednostki, poszukiwano odpowiedzi na pytanie, czy prowadzenie tego typu działalności oświatowej może być opłacalne i jakie korzyści z tego tytułu przypadają w udziale powiatowi tarnowskiemu. Całość opracowania stanowią główne wnioski zawarte w zakończeniu. Stanowią one podsumowanie informacji zebranych na temat finansowania działalności oświatowej w powiecie tarnowskim, wskazują obszary, które wymagają podjęcia działań zmierzających do poprawy sytuacji gospodarczej Domu Wczasów Dziecięcych w Jodłówce Tuchowskiej, a także zawierają propozycję ulepszeń, a także wskazanie możliwych kierunków rozwoju badanej jednostki. Prezentując powyższe zagadnienia wykorzystano literaturę, publikacje, czasopisma oraz uregulowania prawne dotyczące tematu niniejszej pracy, a także bogaty materiał źródłowy pozyskany od administracji Domu Wczasów Dziecięcych w Jodłówce Tuchowskiej. Analiza niniejszego opracowania niewątpliwie pozwala zauważyć jak dużych nakładów finansowych wymaga działalność oświatowa. Poprzez analizę wydatków można zauważyć, iż Dom Wczasów Dziecięcych jest jedną z placówek, które realizują swoje działania przy wykorzystaniu najwyższych nakładów pieniężnych ze strony powiatu. Jednostka ta wypracowuje średnio przychody wyższe niewiele ponad 3% od wydatków, które wiążą się z jej funkcjonowaniem.
Education funding at county level – experiences and challenges from selected units in Tarnów county
Keywords: oświata; finansowanie oświaty; powiat; strategia rozwoju powiatu