Bezrobocie lokalne oraz sposoby jego zwalczania na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego - Frączek, Iwona (My University, 2015)
Praca ta przedstawia problem bezrobocia oraz sposób jego zapobiegania. Badania zostały przeprowadzone na podstawie informacji zawartych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Nowym Sączu. Założeniem mojej pracy była analiza rynku pracy w powiecie nowosądeckim pod względem aktywizacji zawodowej osób bezrobotnych. Praca przedstawia i opisuje instrumenty łagodzenia negatywnych skutków bezrobocia oraz aktualną sytuację w powiecie nowosądeckim, ogólną charakterystykę powiatu, poziom oraz strukturę bezrobocia na danym obszarze. Dokonana została analiza działalności Powiatowego Urzędu Pracy w Nowym Sączu na rzecz ograniczenia bezrobocia. Z dokonanej analizy wynika, że bezrobocie w latach 2011-2014 uległo zmniejszeniu a urząd pracy w Nowym Sączu w znacznym stopniu przyczynił się do ograniczania bezrobocia lokalnego oraz jego negatywnych skutków, odpowiednio wydatkując pozyskiwane środki finansowe na aktywne oraz pasywne formy przeciwdziałania bezrobociu.

This project presents the problem of unemployment and how to prevent . The study was carried out on the basis of information contained in the District Labour Office in Nowy Sacz. The aim of my work, my job was to analyze the labor market in the district of Nowy Sacz in terms of activation of the unemployed. The paper presents and describes the instruments mitigate the negative effects of unemployment and the current situation in the district of Nowy Sacz, the overall characteristics of the county, the level and structure of unemployment in the area. The analysis of the activities of the District Labour Office in Nowy Sacz to reduce unemployment. From the above analysis it appears that unemployment in 2011-2014 decreased and the labour office in Nowy Sacz significantly contributed to reducing local unemployment and its negative effects, correctly spending the collected funds for active and passive forms of counteracting unemployment.
Local unemployment and methods of control on the example of District Employment Office for the District of Nowy Sacz
Keywords: bezrobocie; bezrobotny; urząd pracy; beneficjent; praca; unemployment; the unemployed; the labor office; the beneficiary; work