Projekt sieci komputerowej w przykładowej firmie - Faron, Michał (My University, 2011)
Celem pracy inżynierskiej jest zaprojektowanie sieci komputerowej w przykładowej firmie. Praca została oparta o rzeczywisty projekt wykonany przez autora w ramach obowiązków zawodowych, jednak dane zostały zmienione. Autor przeprowadził rozmowy z przyszłymi użytkownikami, wykonał analizę potrzeb oraz dokonał wizji lokalnej. Projekt obejmuje okablowanie strukturalne, rozmieszczenie elementów aktywnych i pasywnych sieci, w szczególności obejmuje również konfigurację serwerów DNS, DHCP oraz Fax Server. Opisany został sposób oraz zasada komunikacji sieciowej z ich wykorzystaniem. Sieć komputerowa jest bardzo ważnym elementem każdej rozwijającej się firmy. Dzięki niej można szybko przekazywać informacje, co w dzisiejszych czasach jest niezbędną rzeczą w dobrze prosperującym przedsiębiorstwie.
Project of a Computer Network in an Enterprise
Keywords: sieć komputerowa; projektowanie systemów informatycznych; konfiguracja sprzętu komputerowego; serwery sieciowe