Problemy funkcjonowania firmy i zarządzania nieruchomościami na przykładzie zarządcy nieruchomości "Posesja" Sp. z o.o. - Małek Kinga (My University, 2005)
Głównym celem pracy jest przedstawienie problemów i wskazanie sposobów ich rozwiązania w zarządzaniu nieruchomościami na przykładzie nieruchomości stanowiących nie tylko własność Urzędu Miasta Nowego Sącza. W kontekście koncepcji pracy oraz przyjętego planu wydaje się celowym przyjęcie hipotezy badawczej, którą sformułować można następująco: plan zarządzania nieruchomością stanowi podstawowe narzędzie efektywnego zarządzania nieruchomościami bez względu na ich właścicieli prywatnych bądź instytucjonalnych. Warunkiem skutecznego zarządzania jest właściwa forma, profesjonalizm i rzetelność tego planu. Przedstawiono zagadnienia dotyczące zarządzania nieruchomością - pojęcie i klasyfikację nieruchomości, zagadnienia dotyczące funkcji zarządzania nieruchomościami, przedstawiono istotę zarządzania nieruchomościami oraz rynek nieruchomości. Scharakteryzowano firmę "Posesja" Sp.z.o.o, która zajmuje się zarządzaniem nieruchomościami. Przedstawiono wielkość i strukturę przychodów oraz kosztów badanej firmy, a także podstawowe zasady wyceny aktywów i pasywów. Dokonano prezentacji podstaw prawnych i zakresu zarządzania nieruchomościami. Przedstawiono niektóre problemy zarządzania nieruchomościami. Dotyczą one remontów, windykacji należności, wynagrodzeń pracowników i aspektów organizacyjnych oraz finansowych. Zaprezentowano usprawnienia zastosowane przez zarządcę nieruchomości - modyfikację procedur remontowych, formy pomocy zapobiegające windykacji, premie i nagrody motywacyjne oraz projekt planu zarządzania nieruchomościami.
Keywords: zarządzanie; nieruchomości; zarządzanie nieruchomościami; rynek zasobów nieruchomości; windykacja; remonty; wynagrodzenia