Analiza budżetu gminy Wojnicz w latach 2006-2010 - Jękosz, Elżbieta (My University, 2012)
Celem pracy jest przedstawienie ogólnego zarysu finansów publicznych, ogólnej charakterystyki jednostek samorządu terytorialnego, gminy, jak również przedstawienie analizy i oceny dochodów i wydatków budżetu gminy Wojnicz w latach 2006 - 2010. Praca składa się z trzech rozdziałów, z czego dwa pierwsze rozdziały są teoretyczne, a trzeci przedstawia analizę finansową gminy Wojnicz. W rozdziale pierwszym zaprezentowane zostały teoretyczne podstawy funkcjonowania istoty samorządu terytorialnego, następnie zawarte zostały informacje dotyczące samej jednostki samorządowej jaką jest gmina, jej istota, definicja, organy, zakres działań, podstawowe zadania, jak również nadzór nad gminą. W drugim rozdziale scharakteryzowane zostały zasady zarządzania finansami gminy, w których scharakteryzowano dochody i wydatki gminy oraz ich źródła. Szczegółowo opisane zostały podatki i opłaty, które mają znaczący wpływ na funkcjonowanie gminy. W rozdziale tym opisane zostały również zagadnienia dotyczące budżetu, została przedstawiona procedura budżetowa, do której zaliczamy: opracowania, uchwalania, wykonania i kontroli budżetu jednostki samorządu terytorialnego. Rozdział trzeci to zapoznanie się z gminą Wojnicz, jej charakterystyka. Rozdział ten przedstawia również problematykę budżetu. Przedstawiono środki pieniężne w postaci dochodów i wydatków budżetowych gminy Wojnicz w latach 2006 – 2010. Podstawowymi materiałami, które posłużyły do sporządzania analiz były sprawozdania Urzędu Gminy Wojnicz.
The Analysis of the Budget of the Wojnicz Municipal Commune in Years 2006-2010
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; budżet gminy; wydatki gminy; dochody gminy; analiza