Analiza działań promocyjnych w Przedsiębiorstwie Handlowo Usługowym X - Waleń, Kinga (My University, 2012)
Niniejsze studium składa się z dwóch zasadniczych części: teoretycznej oraz badawczej, poparte jest zatem nie tylko autorskimi badaniami, lecz również literaturą źródłową. Rozdział pierwszy ma charakter teoretyczny, stanowi podstawę do zrozumienia zagadnienia słowa „promocja”. Przedstawiona tu została ogólna charakterystyka, podział i klasyfikacja pojęcia promocji. Rozdział drugi to teoria dotycząca przedsiębiorstwa X. Opisana w tej części została geneza powstania firmy X, ogólna charakterystyka jej działalności, poszczególne działania promocyjne oraz – poprzez przykład przedsiębiorstwa X – ogólne zastosowanie pojęcia promocji w praktyce. Rozdział trzeci stanowi odniesienie do metodologii przeprowadzonych badań. Problemem badawczym w pracy jest ocena działań promocyjnych firmy X. Techniką badawczą, jaką wykorzystano w badaniu, była ankieta. Uczestnikami badań byli przypadkowi klienci sklepów. W sumie ankietę wypełniło 140 osób, różnej płci i w różnym wieku. Wyniki przeprowadzonych badań świadczą o tym, że działania promocyjne firmy X oceniane są pozytywnie. Niniejsze studium stanowi syntetyzujące ujęcie wszystkich możliwych form promocji – w szczególności tych, które stosowane są przez przedsiębiorstwo X. Podjęto zagadnienie promocji także od strony teoretycznej, co pozwala na prawidłowe zrozumienie nie tylko samego terminu, ale także funkcji, jaką działania promocyjne pełnią w procesie rozwoju przedsiębiorstwa.
An analysis of promotional activities in X Trade and Service Company
Keywords: promocja; przedsiębiorstwo; formy promocji; metody promocji; techniki promocji