Umiejętności kierownicze w warunkach ekstremalnych obciążeń stresowych na przykładzie kadry dowódczej Państwowej Straży Pożarnej - Traciłowska, Katarzyna (My University, 2003)
Przedmiotem pracy jest poszukiwanie odpowiedzi na pytania: jak dowódcy PSP odbierają stres? W jaki sposób wysoki poziom stresu wpływa na ich funkcjonowanie, na podejmowanie decyzji, na działanie? Jak radzą sobie ze stresem? – jest zagadnieniem mającym nie tylko wymiar teoretyczny ale także praktyczny. W pierwszym rozdziale pracy określono cechy stylów kierowania i umiejętności jakie winna posiadać kadra kierownicza, a także omówiono czynniki zwiększające skuteczność kierowania. Rozdział drugi koncentruje się na problematyce stresu i zjawisk mu towarzyszących, jego źródłach i następstwach. Omówione w nim również zostały metody i techniki radzenia sobie ze stresem. W rozdziale trzecim scharakteryzowano Państwową Straż Pożarną oraz jej zadania. Ponadto wyszczególnione zostały cechy osobowościowe kierownika – dowódcy, a także źródła stresu w Państwowej Straży Pożarnej oraz problematyka zachowań organizacyjnych. W rozdziale czwartym – badawczym, omówiono przeprowadzone badania, zinterpretowano wyniki oraz przedstawiono wnioski. W tym celu przygotowano kwestionariusz ankiety i przeprowadzono badania porównawcze w dwóch Jednostkach Ratowniczo-Gaśniczych Państwowej Straży Pożarnej (JRG nr 1 i JRG nr 2 w Nowym Sączu), aby ustalić jak odbierany jest stres przez dowódców PSP przy zróżnicowaniu wiekowym. W pracy oparto się na badaniach własnych na tej formacji ratowniczej.
Keywords: kadra kierownicza; osobowość; praca w stresie; zachowania organizacyjne; osobowość kierownika