Efektywność realizacji zadań publicznych przez organizacje pozarządowe (stowarzyszenia) na przykładzie Grupy Krynickiej Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego - Tomasiak, Hubert (My University, 2014)
W niniejszej pracy opisano strukturę górskiego ochotniczego pogotowia ratunkowego na przykładzie grupy krynickiej. Przedstawiony został obraz GOPR-u jako organizacji pozarządowej, jego związek z państwem oraz opis procesów wewnętrznych w samej organizacji i wszystkich jej oddziaływań z otoczeniem. GOPR jako stowarzyszenie stara się realizować misję społeczną jaką jest pomoc drugiemu człowiekowi. Podobnie jak większość organizacji pozarządowych w naszym kraju, na co dzień zmaga się z trudnościami natury administracyjnej oraz systemowej, starając się jednocześnie jak najlepiej realizować swoje cele statutowe, służące całemu społeczeństwu oraz najmniejszej jego jednostce, czyli człowiekowi. Za pośrednictwem różnych analiz został ukazany obraz funkcjonowania w realiach wolnego rynku. Organizacja jest monopolistą, co ukazują wszelkie statystyki. Pozwala to na pozyskanie dużej ilości wolontariuszy, a prowadzi do płynnego rozwoju oraz uniemożliwia upadek. Stabilność struktur GOPR-u zapewniają różne źródła finansowania. Badana organizacja cechuje się wysoką efektywnością swoich działań, pomimo że zaobserwowano niskie jej wskaźniki w niektórych wymiarach, niemniej wynikały one z przyczyn niezależnych od samej organizacji. Jednocześnie taki stan wpływał na podwyższenie efektywności w innych wymiarach. Wysoki współczynnik działań może być osiągnięty tylko dzięki zaangażowaniu członków stowarzyszenia oraz jego „zbiorowej” świadomości, wręcz przekonania, że najważniejsze jest służenie drugiemu człowiekowi, a nie osiągnięcie zysku. Organizacje pozarządowe odgrywają ważną rolę społeczną. Powstają jako inicjatywy oddolne nie dlatego, że tak chce jakiś ośrodek władzy tylko dlatego, że takie są oczekiwania prostego ,,szarego człowieka’’, któremu służą. Dzięki zaangażowaniu wolontariuszy i ograniczeniu do niezbędnego minimum tzw. administracji, realizują zadania publiczne znacznie taniej niż zrobiłyby to instytucje państwowe.

This paper describes the structure of the mountain volunteer ambulance on the example of Krynica. Is shown in the image GOPR as an NGO, its relationship with the state, and a description of internal processes within the organization and all of its interactions with the environment. Rescue as an association seeks to achieve a social mission which is to help another human being. Like most organizations in our country, every day struggling with the difficulties of an administrative nature, and the system while trying to best fulfill its statutory objectives, for the whole society and its smallest unit, or man. Through a variety of image analysis is shown in the realities of the functioning of the free market. The organization is a monopoly, which show all the statistics. This allows you to acquire a large number of volunteers, and leads to a smooth development and prevents collapse. Stability GOPR structures provide different sources of funding. Studied organization has a high efficiency of their actions, despite the fact that its low rates were observed in some dimensions, but they resulted from causes beyond the control of the organization. At the same time this state affect the increase in efficiency in other dimensions. The high rate of action can only be achieved through the involvement of members of the association and its "collective" consciousness, even the belief that the most important is to serve another human being, not a profit. NGOs play an important role in society. Formed as a grassroots initiative, not because he wants it a center of power just because this is what the simple ”gray man” they serve. Thanks to the commitment of volunteers and reducing to a minimum so. administration, carry out public tasks much cheaper than it would do state institutions.
Effectiveness of implementation tasks of public by non-governmental organisations (associations) on the example regional group in Krynica of Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe (volunteer mountain rescue)
Keywords: GOPR (górskie ochotnicze pogotowie ratunkowe); organizacje pozarządowe; zadania publiczne; efektywność; GOPR (volunteer mountain rescue service); NGOs; public tasks; efficiency