Wykorzystywanie funduszy strukturalnych Unii Europejskiej w Gminie Tarnów - Habel, Małgorzata (My University, 2009)
Celem pracy jest próba odpowiedzi na pytanie: w jaki sposób działania polityki spójności Unii Europejskiej przyczyniają się do rozwiązywania problemów o podstawowym znaczeniu dla spójności społecznej, takich jak integracja społeczna i szanse dla wszystkich? W oparciu o projekt Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Tarnowie pt. „Program aktywizacji na rzecz bezrobotnych w gminach Tarnów, Pleśna i Skrzyszów” realizowanego w ramach Priorytetu VII Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Polska, wstępując do Unii Europejskiej (UE) w maju 2004 r. włączyła się w realizację jednej z ważniejszych wspólnotowych polityk – polityki spójności. Ma ona na celu promowanie harmonijnego rozwoju całego terytorium UE-27 poprzez działania prowadzące do zmniejszania dysproporcji w poziomach rozwoju jej regionów, a tym samym do wzmocnienia spójności gospodarczej, społecznej i terytorialnej Wspólnoty. Dzięki ukierunkowaniu działań realizowanych w ramach polityki spójności oraz przy wsparciu finansowym funduszy strukturalnych i Funduszu Spójności, Polska ma szansę na odrobienie zaległości rozwojowych oraz znaczne przyspieszenie procesów zmierzających do osiągnięcia konwergencji z innymi regionami i krajami Wspólnoty.
The use of the structural funds of the European Union in the Commune Tarnów
Keywords: fundusze strukturalne; gmina; polityka spójności