Analiza budżetu podstawowej jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy oraz miasta Grybów - Olszewska, Kamila (My University, 2015)
Głównym celem pracy jest dokonanie analizy dochodów i wydatków podstawowej jednostki samorządu terytorialnego, jaką jest gmina i miasto Grybów. W pracy zostały zawarte najważniejsze informacje na temat procedur uchwalania, wykonania i kontroli budżetu, samorządu terytorialnego, jak również funkcjonowania gminy w jego strukturze, a także charakterystyka gminy jak i miasta Grybów. W czwartym rozdziale dokonana została analiza budżetu gminy i miasta Grybów w latach 2010-2013. Analiza zezwoliła na przedstawienie oraz ocenę procesów i zjawisk finansowych zachodzących w gminach miejskiej i wiejskiej. Wyniki analizy zezwoliły dokonać oceny sposobu gospodarowania środkami finansowymi gminy i urzędu miasta. Praca została napisana na podstawie literatury, aktów prawnych. Zostały rónież wykorzystane dane pochodzące z Głównego Urzędu Statystycznego, głównie Banku Danych Lokalnych jak również z danych zamieszczonych na stronach internetowych poszczególnych jednostek samorządu terytorialnego obejmujących dane Biuletynu Informacji Publicznej.

The main aim of the thesis is to analyse the revenues and expenditures of the local government unit, namely rural and urban commune Grybów. The thesis comprises the most significant information concerning procedures of setting, implementation and monitoring of the budget, local authorities and furthermore the functioning of the commune in its structure together with the characteristics of Grybów town and the Grybów Commune. In the fourth chapter the analysis of the Grybów urban and rural Commune budget in the years 2010-2013 was conducted. The analysis allowed to make the evaluation of the management of the funds. The thesis was written on the basis of the literature, legal acts, Central Statistical Office data, mainly Local Data Bank and furthermore the information available on the Internet sites of the particular local government units covering the data from Public Information Bulletin.
The analysis of the budget of a basic local government unit on the example of the rural and urban commune Grybów
Keywords: budget; local government; expenditures; revenues; commune council; budżet; samorząd terytorialny; wydatki; dochody; rada gminy