Motywowanie pracowników w organizacji. - Pakosz, Celina (My University, 2011)
Menedżerowie nowoczesnych organizacji dostrzegają konieczność podejmowania nietypowych działań czyniących pracę na każdym stanowisku bardziej odpowiedzialną i stawiającą większe wyzwania, a przez to stwarzającą podwładnemu okazję osobistego rozwoju. Pracę ujęłam w trzech rozdziałach. Pierwszy rozdział jest opisem funkcji motywowania w zarządzaniu zasobami ludzkimi. Drugi rozdział natomiast jest analizą elementów motywacji w organizacji. Trzeci ostatni rozdział poświęciłam na metodologię badań własnych na przykładzie firmy ANDROMEDA s. c. Praca została napisana w oparciu o dostępną literaturę oraz materiały użyczone z badanej firmy. Cel pracy: podkreślenie wagi, jaką w przedsiębiorstwach odgrywa motywacja w dążeniu do zwiększenia wydajności i efektów pracy, ukazanie narzędzi i sposobów motywowania, został przeze mnie osiągnięty. Płace są i pozostaną głównym narzędziem pozwalającym na skuteczne kształtowanie poziomu motywacji u pracowników, jednak nawet mając przed sobą wzniosłe i ambitne cele nie należy ich wydawać pochopnie, narażając kasę firmy na wydatki nie przynoszące żadnych korzyści. Bodźce motywacyjne nie mogą być wprowadzone w firmie raz na zawsze. Gdy zmienia się struktura organizacyjno – kwalifikacyjna załogi, cele i zadania przedsiębiorstwa, organizacja pracy czy profile stanowisk pracy, to dotychczasowe bodźce mogą okazać się w pełni skuteczne. Istnieje zatem potrzeba prowadzenia okresowych badań służących ocenie stopnia oddziaływania określonych sposobów motywowania na pracowników.
Motivating employees in an organization.
Keywords: praca; motywacja; motywacja płacowa