Ocena gospodarki finansowej gminy Grybów w latach 2006 - 2009 - Olbrycht, Justyna (My University, 2011)
Samorząd terytorialny jest wyodrębnioną prawnie i organizacyjnie jednostką administracyjną. Działa on na podstawie ściśle określonych, odrębnych ustaw i aktów, spośród których aktem najwyższej rangi, związanym właśnie z funkcjonowaniem samorządu terytorialnego jest Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. Ten oraz inne akty określają ścisłe zasady funkcjonowania gminy jako jednostki terytorialnej, w tym te dotyczące budżetu gminy. Samorząd terytorialny funkcjonuje na podstawie trzech wynikających z Konstytucji zasadach: na zasadzie pomocniczości, zasadzie samodzielności oraz na zasadzie domniemania właściwości samorządu terytorialnego. Istotnym elementem niezależności i samodzielności jednostek samorządu terytorialnego jest ich samodzielność finansowa. Źródło dochodów jednostek samorządu terytorialnego w sposób szczegółowy wyznaczają ustawy ustrojowe. Charakter budżetu każdej gminy jest zróżnicowany, co wynika z wielu uwarunkowań. Zakres i charakter dochodów budżetu gmin warunkuje możliwość realizacji ich zadań. Konstrukcja właściwego systemu budżetowego od wielu lat stanowi przedmiot badań, efektem których są tzw. zasady budżetowe, rozumiane jako postulaty reprezentantów nauki finansów i prawa finansowego. Zasady budżetowe dotyczą tylko wybranych, najważniejszych cech systemu budżetowego. Zasady te można podzielić na dwie grupy: dotyczące treści i istoty budżetu (zasada równowagi budżetowej oraz zasada zupełności budżetu), a także wiążące się z konstrukcją budżetu i jego cechami zewnętrznymi (zasada jedności budżetu, zasada szczegółowości budżetu, zasada jasności budżetu, zasada jawności budżetu). Gospodarka budżetowa gminy jest objęta w całości planem budżetowym.

Local government is legally and organizationally separate administrative unit. It operates on the basis of clearly defined, separate laws and acts, of which the act of the highest rank, is associated with the functioning of local government is the Polish Constitution of 2 April 1997. This and other acts lay down strict rules for the functioning of the municipality as a territorial unit, including those relating to municipal budget. Local government operates on the basis of three principles under the Constitution: the principle of subsidiarity, the principle of autonomy and the principle of presumption of jurisdiction of local government. An important element of independence and autonomy of local governments is their financial independence. Source of revenue for local government units in detail, determine the law fluids. The nature of the budget of each municipality is different, due to many conditions. The scope and nature of municipal budget revenues determines the possibility of carrying out their tasks. The design of an appropriate system of budget for many years is the subject of research, the result of which they are called. budgetary rules, understood as the demands of the representatives of science in Finance and financial law. Budgetary rules apply only to the elect, the most important features of the financial system. These rules can be divided into two groups: the content and substance of the budget (The principle of budgetary balance and the principle of completeness of the budget), and also involving the construction budget and its external features (principle of unity of the budget, the principle of the budget detail, the principle of clarity of the budget, the principle of openness of the budget). The economy of the municipality budget is included in the total plan budget.
Keywords: samorząd terytorialny; gospodarka finansowa; zasada rachunkowości budżetowej; zasada gospodarki finansowej; gmina Grybów; local governance; financial management; budget accounting principle; the principle of financial management; community Grybów