Elektroniczne kanały dystrybucji usług bankowych - Analiza porównawcza wybranych banków - Wiśniewska, Anna (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie szans, zagrożeń oraz perspektyw e-bankowości. Do celów teoretycznych niniejszej pracy należy przybliżenie nowej koncepcji bankowości elektronicznej, idei wirtualnego pieniądza i banku, zapoznanie się z dotychczasowymi osiągnięciami w tej dziedzinie oraz przedstawienie perspektyw jej rozwoju. Celami praktycznymi są: poznanie sposobów komunikowania się z nowoczesnym bankiem, zapoznanie się z ofertami wybranych banków, poznanie ich możliwości, ograniczeń oraz wad, a także przeprowadzenie analizy porównawczej tych banków. Pierwszego porównania e-banków dokonano pod względem form dostępu do konta, oferowanych usług dodatkowych, a także pod względem zabezpieczeń. Kolejne porównania dotyczą kosztów korzystania z kart bankomatowych, prowizji od wypłat z bankomatów, opłat za prowadzenie konta, opłat za przelewy itp. Po przeprowadzeniu analizy porównawczej wybrano banki, które oferują najkorzystniejszą ofertę bankowości elektronicznej. Z przedstawionej w pracy analizy porównawczej banków pod względem merytorycznym i kosztowym wynika, że najlepszymi internetowymi bankami w Polsce są: mBank oraz Alior Bank. Najważniejszymi czynnikami decydującymi o wyborze banku przez klientów jest wysokość opłat za prowadzenie rachunku, bezpłatne przelewy, poziom bezpieczeństwa powierzonych środków, a także darmowe wypłaty z bankomatów. Z porównywanych banków to właśnie mBank i Alior Bank nie pobierają opłat za otwarcie i prowadzenie rachunku, wydanie, wznowienie oraz korzystanie z kart płatniczych, oferują bezpłatne przelewy do innych banków, a także szeroką ofertę usług dodatkowych (ubezpieczenia, fundusze inwestycyjne, rachunek walutowy itp.).
Electronic channels of bank products distribution - Comparative analysis
Keywords: bankowość elektroniczna; banki; elektroniczne kanały dystrybucji; usługi bankowe; produkty bankowe; analiza porównawcza