Wpływ innowacji na pracowników w procesie wprowadzania zmian - Pacholarz, Dawid (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie stosunku pracowników do wprowadzanych zmian innowacyjnych w organizacji. Problematyka pracy została zaprezentowana w trzech rozdziałach. W rozdziale pierwszym przedstawiono istotę wprowadzania zmian w przedsiębiorstwie. Wyjaśniono pojęcie i znaczenie zmiany, jej rodzaje, czynniki wywołujące proces zmian, a także modele i etapy procesu przeprowadzania zmian. Wspomniano również o konsekwencjach i skutkach wdrażania zmian w przedsiębiorstwie. W rozdziale drugim scharakteryzowano zmianę innowacyjne jako podstawę sukcesu przedsiębiorstwa. Przedstawiono genezę i interpretacje tego pojęcia, opisano klasyfikacje i źródła innowacji. Ponadto ukazano rolę innowacji w rozwoju przedsiębiorstwa oraz zaprezentowano przedsiębiorstwo innowacyjne i jego modele. W ostatnim rozdziale ukazano główną barierę we wprowadzaniu innowacji do przedsiębiorstwa. Opisany został opór wobec tych zmian i jego przyczyny. Przedstawiono zachowania pracowników w procesie zmian, stres wynikający z dokonywania tych zmian oraz jego skutki. Podano również sposoby przełamywania oporu i strategie wprowadzania zmian w przedsiębiorstwie. W pracy wykorzystano źródła wtórne w postaci publikacji książkowych, czasopism naukowych, a także stron internetowych.
The impact of innovations on workers in the process of introducing the changes
Keywords: innowacje; zmiany organizacyjne; człowiek w organizacji; opór wobec zmian