Radzenie sobie ze stresem a wypalenie zawodowe u nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej. - Bielecka, Małgorzata (My University, 2013)
Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. Podjęty program badawczy skoncentrowany jest na analizie związków zachodzących pomiędzy radzeniem sobie ze stresem a wypaleniem zawodowym u nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej. Badaniami objęto grupę 100 nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej w wieku od 24-58 lat. Kobiety stanowiły 99% badanych. W badaniach wykorzystano następujące metody: Wielowymiarowy Inwentarz Radzenia Sobie ze Stresem – COPE, Kwestionariusz Radzenia Sobie w Sytuacjach Stresowych – CISS, Kwestionariusz Wypalenia Zawodowego – MBI oraz Ankietę personalną własnej konstrukcji. Zebrany materiał empiryczny poddano analizie statystycznej i psychologicznej. Przeprowadzone analizy potwierdziły związek między radzeniem sobie ze stresem a wypaleniem zawodowym u nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej. Wyniki wskazują, że grupa nauczycieli o wysokim wypaleniu zawodowym preferuje strategie skoncentrowane na negatywnych emocjach i zaprzestaniu działań, natomiast nauczyciele o niskim wypaleniu zawodowym koncentrują się na zadaniu.

This study presents the relationship between stress and burnout in elementary school teachers. Made studies confirm the relationship between the methods of coping with stress and burnout. To obtain the results the following methods were used: Multidimensional Inventory Coping - COPE, Coping Questionnaire in stressful situations - CISS, Burnout Questionnaire - MBI and personal survey of my own design. The research involved 100 teachers, in early childhood education, at the age of 24-58. Women accounted for 99% of the respondents. The results indicate that a group of teachers with high professional burnout preferred strategies focused on negative emotions and cessation activities, while teachers with low burnout level focused on the task.
Coping with stress and stress burnout at work in elementary school teachers.
Keywords: wypalenie zawodowe; stres; stresor; szkolnictwo podstawowe