Sprawozdanie finansowe jako podstawa analizy rentowności przedsiębiorstwa Jelfa S.A. - Szura, Janusz (My University, 2006)
Podstawowym celem pracy jest zaprezentowanie znaczenia, jaką odgrywają informacje zawarte w sprawozdaniu finansowym przedsiębiorstwa w procesie analizy jego rentowności, a także prezentacja zasad przeprowadzania tej analizy oraz interpretacji jej wyników. Praca ma charakter teoretyczno – metodyczno – empiryczny i została podzielona na cztery rozdziały. Pierwszy rozdział poświęcony jest roli, jaką odgrywa system informacyjny rachunkowości w procesie tworzenia sprawozdań finansowych. W drugim rozdziale została przedstawiona charakterystyka merytorycznej zawartości sprawozdania finansowego, tj.: bilansu, rachunku zysków i strat, rachunku przepływów pieniężnych, zestawienia zmian w kapitale własnym oraz informacji dodatkowej. Trzeci rozdział pracy obejmuje zagadnienia związane z oceną wskaźnikową przedsiębiorstwa a w jej obrębie ocenę rentowności. W rozdziale czwartym ukazano praktyczne aspekty podjętej problematyki. W tym celu scharakteryzowano Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne Jelfa S.A. Wyznaczono poszczególne wskaźniki rentowności dla badanej spółki, co pozwoliło dokonać ogólną ocenę jej rentowności w analizowanym okresie. W dalszej części przeprowadzono analizę przyczynowo skutkową rentowności na podstawie modelu Du Ponta. Pozwoliło to sformułować wnioski odnoszące się do najistotniejszych determinantów kształtowania się rentowności Jelfa S.A. Niniejsza praca powstała w oparciu o dostępną literaturę przedmiotu, uwzględnione zostały regulacje formalno-prawne zawarte w ustawie o rachunkowości oraz Międzynarodowych Standardach Rachunkowości. W ostatnim rozdziale wykorzystane zostały roczne sprawozdania zarządu z działalności Spółki Jelfa S.A. za lata 1997–2004 zaczerpnięte ze stron internetowych analizowanego przedsiębiorstwa.
Financial statement as a basis for the profitability analysis of the company Jelfa S.A.
Keywords: sprawozdanie finansowe; analiza finansowa w przedsiębiorstwie; analiza wskaźnikowa; rentowność