Analiza sytuacji strategicznej rolnictwa w aspekcie przystąpienia Polski do Unii Europejskiej na przykładzie gminy Szczurowa - Burzawa Monika (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie problematyki związanej z funkcjonowaniem rolnictwa w Unii Europejskiej, Polsce i w gminie Szczurowa ze szczególnym uwzględnieniem analizy przygotowania polskiego rolnictwa w przededniu integracji z Unią Europejską. Zarysowano podstawy działania Unii Europejskiej, jej cele, a także genezę i zasady wspólnej polityki rolnej. Przedstawiono warunki rozwoju, strukturę i charakterystykę gospodarstw rolnych, a także instrumenty wsparcia przedakcesyjnego UE dla Polski. Przedstawiono analizę przygotowań polskiego rolnictwa do funkcjonowania w Unii Europejskiej z uwzględnieniem kosztów i korzyści integracji, analizy scenariuszowej polskiej gospodarki w procesie integracji oraz analizy SWOT polskiego eksportu rolnego do Unii Europejskiej. Zaprezentowano charakterystykę rolnictwa w gminie Szczurowa, analizę SWOT rolnictwa w gminie w aspekcie integracji z UE, przekształcenia sektora mleczarskiego w gminie oraz ocenę sytuacji strategicznej w gminie i propozycje strategii.
Keywords: Unia Europejska; integracja Polski z Unią Europejską; rolnictwo; wsparcie przedakcesyjne; zarządzanie; eksport rolny; sektor mleczarski