Ocena kondycji finansowo - ekonomicznej na przykładzie przedsiębiorstwa Novitus S.A. - Postrożny, Aneta (My University, 2011)
Niniejsza praca jest objaśnieniem fundamentów analizy finansowej, kategorii finansowych i związków zachodzących pomiędzy nimi, by dzięki temu odpowiednio ocenić osiągnięcia lub niepowodzenia badanego przedsiębiorstwa i podjąć odpowiednie środki zaradcze. Praca stanowi połączenie części teoretycznej, która skupia się na określeniu głównych obszarów analizy ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstwa oraz części praktycznej, w której dokonano oceny kondycji finansowej spółki Novitus S.A. Praca składa się z trzech odrębnych rozdziałów. Rozdział pierwszy to wprowadzenie w tematykę analiz ekonomiczno-finansowych, opisano rodzaje dokumentów źródłowych, które tworzą podstawę do dalszych badań, a także dokonano ogólnej charakterystyki badanych obszarów. Rozdział drugi przedstawia opis metody oceny sytuacji finansowej przedsiębiorstwa, które rozpoczęto od scharakteryzowania wzorów badania dynamiki i struktury głównych nośników informacji dla analizy takich jak: bilans, rachunek zysków i strat. Omówiono analizę wskaźnikową, która stanowi rozwinięcie wstępnej analizy materiałów źródłowych. Rozdział trzeci stanowi część praktyczną, w której dokonano oceny kondycji finansowej wybranej spółki w oparciu o przedstawione uprzednio treści. Analizę ekonomiczno-finansową przedsiębiorstwa Novitus S.A. rozpoczęto od nakreślenia krótkiej historii jego funkcjonowania, przedstawienia profilu działalności i jego produktów oraz bieżącej strategii. Następnie poddano analizie wypracowane przez firmę wyniki finansowe w latach 2006-2009 i dokonano interpretacji otrzymanych w toku oceny wielkości. Ponadto przeprowadzoną analizę wzbogacono oceną pozycji spółki na Giełdzie Papierów Wartościowych i czynników wpływających bezpośrednio na osiągane wyniki finansowe przez przedsiębiorstwo Novitus S.A. Część teoretyczna pracy opracowana została w oparciu o publikacje książkowe, przepisy prawne, artykuły w prasie fachowej oraz źródła internetowe. Materiały analityczne wykorzystane do badań empirycznych stanowiły sprawozdania finansowe spółki Novitus S.A. za lata 2006-2009.
Evaluation of the financial - economic condition on the example of the Novitus S.A. company
Keywords: analiza finansowa; ocena kondycji finansowej przedsiębiorstwa; sprawozdanie finansowe; bilans; analiza wskaźnikowa