Bezrobocie w powiecie dąbrowskim w latach 2009-2011 - Doś, Justyna (My University, 2013)
Głównym celem pracy jest charakterystyka bezrobocia na terenie powiatu dąbrowskiego oraz ukazanie struktury tego zjawiska osób zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej według określonych kryteriów. Zakresem pracy objęto zjawisko bezrobocia na terenie powiatu dąbrowskiego. Ocenie poddano zjawisko bezrobocia w latach 2009 – 2011. Praca obejmuje strukturę oraz stopę bezrobocia. Praca składa się z trzech części - teoretycznej, metodologicznej i empirycznej, w których została przedstawiona problematyka związana z bezrobociem. We wstępie zamieszczone zostało wprowadzenie do problematyki będącej przedmiotem badań i uzasadnienie przyczyn podjęcia tematu. W rozdziale pierwszym przedstawiony jest cel, zakres i metodyka, jaka została wykorzystana w pracy. Przedmiotem drugiego rozdziału są najważniejsze zagadnienia związane ze zjawiskiem bezrobocia. Przedstawione zostały tu rodzaje bezrobocia oraz przyczyny i skutki, jakie niesie ze sobą zjawisko bezrobocia. Trzeci rozdział dotyczy ogólnej charakterystyki powiatu dąbrowskiego i problemu bezrobocia w tym powiecie. Kolejny rozdział czwarty przedstawia poziom i strukturę bezrobocia w powiecie dąbrowskim. Dokonano również charakterystyki struktury bezrobocia ze względu na płeć, wiek, poziom wykształcenia, czas pozostawania bez pracy oraz poziom bezrobocia w poszczególnych gminach powiatu dąbrowskiego. Rozdział piąty poświęcony jest aktywnym i pasywnym metodom walki z bezrobociem. Praca kończy się podsumowaniem i przedstawieniem wniosków wynikających z analizy tematyki bezrobocia oraz spostrzeżeniami na temat walki z bezrobociem.
Unemployment in the dąbrowski district in the years 2009-2011
Keywords: bezrobocie; powiat dąbrowski; bezrobotni; walka z bzrobociem