Projekt bezpiecznej sieci komputerowej - DATA.COM. - Kafel Grzegorz (My University, 2006)
Wzrastające zainteresowanie tematyką projektowania sieci oraz bezpieczeństwa skłoniło autora pracy do stworzenia projektu sieci bezpiecznej dla przedsiębiorstwa, ale również jak najbardziej wydajnej. Praca składa się z dwóch części tematycznych. Pierwsza z nich to projekt sieci uwzględniający wszystkie wymagane informacje odnośnie projektowania. Przedstawiono informacje o firmie, jej potrzebach i wymaganiach - serwerach, jakie firma potrzebuje do prawidłowej pracy oraz stanowiskach pracy, działach firmy i dostępie do Internetu. Opisano fizyczny projekt sieci, który zawiera informacje na temat technologii sieciowych używanych w transmisji danych, oraz przybliżono temat okablowania sieci oraz mediów transmisyjnych. Zaprezentowano logiczny projekt sieci przedstawiając informacje na temat przełączania oraz sposobów i rozwiązań takich jak VLAN, adresacji sieci, przydzielania adresów do poszczególnych urządzeń w projekcie oraz translacji NAT. Natomiast druga część projektu to prezentacja dwóch tematów powiązanych z bezpieczeństwem. Przedstawiono informacje na temat zagrożeń płynących z Internetu oraz sieci wewnętrznej, opisano najbardziej popularne ataki sieciowe oraz rozwiązania hamerskie. Poruszono również tematykę bezpieczeństwa sieci i metod pozwalających na ochronę przed atakami w sieci oraz opisano urządzenie, które zostało wdrożone do sieci, aby poprawić ogólne bezpieczeństwo przedsiębiorstwa.
The project of a safe computer network - DATA.COM
Keywords: informatyka; sieci komputerowe; technologie sieciowe; VLAN; NAT; bezpieczeństwo sieci komputerowych; ataki w sieci