Poprawność polityczna w polskich mediach na przykładzie wyborów prezydenckich w 2010 roku - Węglowska, Iwona (My University, 2011)
W pracy podjęto próbę udowodnienia na przykładzie wyborów prezydenckich w 2010 roku, że pomimo zmian ustrojowych, nadal w Polsce mamy do czynienia z cenzurą funkcjonującą w mediach i na rynku wydawniczym. Aby zweryfikować postawioną hipotezę dokonano analizy opartej na metodzie porównawczej artykułów prasowych i programów informacyjnych w czasie trwania kampanii prezydenckiej w 2010 roku. Przyspieszone wybory odbywały się niespełna trzy miesiące po tych tragicznych wydarzeniach i wywarło to ogromny wpływ na sposób prowadzenia tej kampanii. W pierwszym rozdziale pracy został opisany system polityczny, jaki ukształtował się w Polsce po 1945 roku, w jaki sposób funkcjonowała cenzura w polskich mediach w okresie PRL oraz w jaki sposób media stały się instrumentem jej działania. Drugi rozdział poświęcony został zjawisku poprawności politycznej. Zjawisko to pojawiło się w Stanach Zjednoczonych. Przedstawiono jak wygląda obecnie sytuacja w polskich mediach: prasie i telewizji. Trzeci rozdział to badania. Do analizy wybrane zostały po trzy dzienniki i tygodniki, które utrzymują najwyższe pozycje na polskim rynku prasowym i są to najbardziej opiniotwórcze media. Postępowanie badawcze przebiegało w kilku etapach. Analizy zebranych materiałów na temat kampanii prezydenckiej i kandydatów na urząd prezydenta dokonano według następujących kategorii: wizerunek, wizja państwa i społeczeństwa, analiza etosu obywatelskiego i patriotycznego, sondaże, sytuacje nadzwyczajne takie jak katastrofa smoleńska i powódź. Natomiast przystępując do analizy programów telewizyjnych spośród stacji telewizyjnych wybrano najpopularniejsze stacje ogólnotematyczne. Analizie poddano debaty przedwyborcze przygotowane przez telewizję publiczną, w których udział wzięli kandydaci na urząd prezydenta. Podsumowując należy stwierdzić, że po roku 1989 zmieniała się tylko postać cenzury, lecz nadal pozostał jej zasadniczy cel i kierunek. Z przeprowadzonej analizy materiałów prasowych i telewizyjnych wynika, iż programy, w których relacjonowana była kampania często nie były obiektywne i neutralne. W systemie medialnym nie ma formalnej cenzury, lecz mechanizm selekcji i interpretacji informacji działa bardzo rygorystycznie. Dzisiejsze media mają nieograniczoną możliwość manipulowania wszelkimi wiadomościami. Polityczna poprawność stała się dosyć wygodnym narzędziem w rękach polityków.
Political corectness in the polish media. Research based on the presidential election in 2010
Keywords: system polityczny; Polska; cenzura; media; transformacja; wybory prezydenckie; kampania wyborcza