Analiza systemu doboru personelu na przykładzie firmy GUARDI-O.B.A. Sp. z o.o. - Leśniak, Bartosz (My University, 2009)
Celem pracy jest analiza procesu doboru personelu w badanym przedsiębiorstwie GUARDI - O.B.A. Sp. z o.o. Analizą objęto proces doboru, który składa się z rekrutacji, selekcji oraz wprowadzania na stanowiska nowozatrudnionych pracowników. Praca składa się z sześciu rozdziałów w ramach, których opisano i zanalizowano zagadnienie zawarte w tytule pracy. W rozdziale pierwszym zaprezentowano istotę i znaczenie tego procesu oraz omówiono poszczególne etapy składające się na tenże proces. Szczególną uwagę zwrócono na sposoby pomiaru skuteczności przeprowadzonego doboru personelu. W kolejnych rozdziałach omówiono pojęcia rekrutacji, selekcji oraz wprowadzenia na stanowisko pracy. Zwrócono uwagę na źródła i metody przeprowadzenia każdego z wymienionych procesów. Szczegółowo zaprezentowano również przebieg każdego z nich. Kolejne rozdziały mają charakter empiryczny. W rozdziale piątym przedstawiono powstanie i rozwój przedsiębiorstwa GUARDI - O.B.A. Sp. z o.o., jego profil działalności, a także strukturę organizacyjną i zatrudnieniową. Ponadto zaprezentowano panujące w firmie zasady dotyczące zarządzania zasobami ludzkimi. W ostatnim rozdziale za pomocą wywiadów z prezesem i kierownikami przedsiębiorstwa GUARDI - O.B.A. Sp. z o.o. przedstawiono przebieg procesu rekrutacji, selekcji oraz wprowadzenia na stanowisko pracy nowozatrudnionych pracowników firmy. Natomiast przeprowadzone badania ankietowe z pracownikami organizacji pozwoliły na dokonanie oceny procesu doboru personelu panującego w badanym przedsiębiorstwie. Przedstawiono również propozycje usprawnień mające na celu poprawę panującego dotychczas systemu rekrutacji, selekcji i wprowadzania nowych pracowników na poszczególne stanowiska pracy.
Analysis of recruitment scheme based on GUARDI-O.B.A. Sp. z o.o.
Keywords: dobór pracowników; rekrutacja pracowników; selekcja personalna