Turystyka jako narzędzie strategii rozwoju lokalnego na przykładzie Gminy Krynica-Zdrój - Duchowicz, Hubert (My University, 2008)
Celem pracy jest podjęcie próby analizy, czy turystyka może stanowić narzędzie strategii rozwoju lokalnego gminy na przykładzie Gminy Krynica-Zdrój. Praca podzielona została na pięć rozdziałów. Pierwszy rozdział to informacje na temat gminy, jako podstawowej jednostki samorządu w Polsce. Poza tym, są tu także informacje na temat definicji samego rozwoju, jak i rozwoju lokalnego, tego czym jest strategia owego rozwoju, jakimi kryteriami się charakteryzuje, co jest jego celem, jakie ma znaczenie na gospodarkę danego regionu. Kolejny, drugi rozdział dotyczy zagadnienia turystyki. Znaleźć w nim można definicję tak turystyki, jak i samego turysty, informacje na temat tego z czego się wywodzi turystyka, od kiedy możemy mówić o turystyce i które państwa rozpowszechniły to pojęcie, a także zjawiska (czy też sfery bądź dziedziny) życia społecznego i gospodarczego, które dotyczą w sposób istotny turystki. Trzeci rozdział zawiera opis przypadku gminy Krynica-Zdrój. Czwarty rozdział poświęcony jest metodologii tej pracy. Obejmuje cel i zakres badania, pytania badawcze, metody i narzędzia badawcze oraz źródła informacji. W przypadku ostatniego, piątego rozdziału dokonano analizy strategii turystycznej gminy Krynica-Zdrój.
Tourism as an instrument of local developments strategy based on Krynica-Zdroj Community
Keywords: gmina; rozwój lokalny; strategia rozwoju gminy; turystyka