Szyfrowanie danych w plikach graficznych - Miśkowiec, Daniel (My University, 2012)
Celem pracy jest przedstawienie techniki steganograficznej oraz zaprojektowanie i stworzenie programu do ukrywania danych w plikach graficznych. Szyfrowanie wiadomości odbywa się za pomocą metody LSB, która została przedstawiona w rozdziale 3.3.1. Aplikacja umożliwia zapisywanie wiadomości w mapach 24-bitowych (BMP). Praca składa się z sześciu rozdziałów, tworzących logiczną strukturę. Rozdział pierwszy jest wprowadzeniem do technik steganografii i określa przyjęte założenia. Rozdział drugi jest poświęcony narzędziom i językowi programowania, dzięki którym została stworzona aplikacja. Opisuje on środowisko programistyczne oraz język programowania C#. Rozdział trzeci opisuje zarys historii steganografii oraz algorytmy szyfrujące dane. W tym rozdziale ukazane jest pięć różnych metod ukrywania tekstu w plikach. Zostały one opisane w bardzo przejrzysty sposób. I każda z nich mogłaby zostać zaimplementowana do aplikacji. Czwarty rozdział zawiera informacje o sposobie działania programu komputerowego, realizującego szyfrowanie metodą ostatniego bitu. W bardzo dokładny sposób jest przedstawiona implementacja algorytmu szyfrowania, jak i odszyfrowania wiadomości metodą LSB. W piątym rozdziale zawarte zostały wnioski odnośnie używania steganografii i korzyści wynikające z faktu ukrywania wiadomości.
Encryption of data in image files
Keywords: technika steganograficzna; szyfrowanie; pliki graficzne; ukrywanie danych