Znaczenie komunikacji w procesie rekrutacji i selekcji pracowników - Putyra, Barbara (My University, 2011)
Praca ma ukazywać jak poszczególne elementy komunikacji werbalnej i niewerbalnej warunkują przebieg procesu pozyskiwania właściwej kadry pracowniczej. Rozdział pierwszy stanowi opracowanie tematyki komunikacji interpersonalnej z podziałem na komunikację werbalną i niewerbalną. Rozdział drugi przybliża zagadnienia związane z samym procesem rekrutacji, wyjaśnia sens planowania zatrudnienia, wskazuje metody możliwe do zastosowania podczas procesu selekcji kandydatów oraz informuje jak skutecznie czytać najpopularniejsze z dokumentów aplikacyjnych. W tym właśnie miejscu można odnaleźć wskazówki dotyczące przygotowania do prowadzenia rozmowy kwalifikacyjnej oraz informacje nt. najczęściej popełnianych błędów w procesie rekrutacji. Rozdział trzeci to prezentacja wyników badań własnych oraz ich analiza. Zawiera dużo treści graficznych w postaci wykresów i rysunków prezentujących tendencje występujące w badanym sektorze. Materiały, które posłużyły do napisania niniejszej pracy to bogaty zakres opracowań związanych z tematyką komunikacji werbalnej i niewerbalnej, a także pozycje z zakresu rekrutacji pracowników i procesu zarządzania zasobami ludzkimi. Częściowy wkład w treści zawarte w pracy stanowią własne obserwacje, doświadczenia zdobyte podczas licznych rozmów kwalifikacyjnych oraz opinie zaprzyjaźnionych osób zajmujących się tym procesem. Materiałem do analizy praktycznej były dane zebrane przy pomocy anonimowej ankiety przeprowadzonej w środowisku osób związanych z procesem rekrutacji i selekcji pracowników. Wnioski jakie nasuwają się po analizie uzyskanych badań napawają optymizmem w perspektywie przyszłości, gdyż świadomość osób rekrutujących, co do znaczenia odpowiedniej kadry pracowniczej jest coraz większa. Coraz więcej firm stara się wdrażać politykę zarzadzania zasobami ludzkimi o czym świadczy stosownie formularzy na potrzeby procesu rekrutacji oraz funkcjonowanie polityki planowania potrzeb personalnych.
The importance of communication in the process of recruitment and selection
Keywords: komunikowanie interpersonalne; rekrutacja pracowników; selekcja personalna; zatrudnienie