Idea jedności europejskiej w polskiej myśli politycznej - Misiak-Kuźbik, Liliana (My University, 2010)
Mija 5 lat odkąd Polska stała się członkiem Unii Europejskiej. Zanim jednak nim została, musiała przejść długą i trudna drogę. Integracja kontynentu europejskiego w formie z jaką mamy do czynienia dziś to jest Unią Europejską zaczęła się 1 listopada 1993 na mocy Traktatu z Maastricht. Wiadomo, wcześniej pojawiła się międzynarodowa organizacja gospodarcza, której członkami były niektóre kraje europejskie. Europejska Wspólnota Węgla i Stali powstała w roku 1952, a po 50 latach kiedy wygasł traktat ją ustanawiający, jej kompetencje przejęła Wspólnota Europejska. W 1957 roku na mocy Traktatów Rzymskich została powołana Europejska Wspólnota Gospodarcza oraz EUROATOM. To właśnie składową tych trzech organizacji jest obecnie Unia Europejska. Polacy po wojnie nie mieli możliwości przystąpienia do wyżej wymienionych organizacji. Również nie mogły przystąpić do tych organizacji inne kraje nazywane dziś krajami postkomunistycznymi. Jednak tuż przed obaleniem komunizmu w roku 1988 zostają nawiązane pierwsze stosunki dyplomatyczne między Polską a Europejską Wspólnotą Gospodarczą. W roku 1994 Polska składa oficjalnie wniosek o członkostwo w Unii Europejskiej, a w roku 1997 Rada Europejska podejmuje decyzje o rozpoczęciu negocjacji członkowskich z Polską. W mojej pracy przedstawiłam parę wieków polskiej myśli nad jednością europejską. Polski wkład w integrację europejską można podzielić na trzy etapy: I etap, opisany przeze mnie, to myśl Polaków do momentu powstania zjednoczonej Europy po II wojnie światowej; II etap - formułowanie koncepcji jedności europejskiej bez realnego udziału Polski; etap III, z którym mamy obecnie do czynienia - od przystąpienia Polski do struktur Unii Europejskiej, gdzie ma realny wpływ na kształtowanie się koncepcji jedności.
The concept of European unity according to Polish political thought
Keywords: Europa; Polska; polityka międzynarodowa; historia integracji europejskiej