Wielofunkcyjny rozwój polskich obszarów wiejskich w świetle polityki Unii Europejskiej - Sopata, Agata (My University, 2013)
Polityka Unii Europejskiej wywiera ogromny wpływ na gospodarkę Polską. Pomoc Wspólnoty udzielana polskim obszarom wiejskim bez wątpienia jest znacząca dla ich rozwoju i pomaga dotrzymywać kroku innym krajom członkowskim. Stopień zróżnicowania i oddziaływanie wykorzystania funduszy europejskich przez poszczególne województwa został przeanalizowany przy pomocy tabel i wykresów. Celem niniejszej pracy było pokazanie, iż przyszłością polskich obszarów wiejskich jest ich kapitał ludzki, a także pozarolnicza działalność gospodarcza oraz uwidoczniono wpływ, jaki wywierają na nie fundusze unijne. Trzeba też podkreślić, że przemiany zachodzące w polskim rolnictwie przy pomocy polityki Wspólnotowej są korzystne. Polska musi także mieć na uwadze poprzednie okresy programowania i czerpać wiedzę z tych doświadczeń, aby poprawić się w ubieganiu oraz rozdysponowywaniu przyznanych funduszy.

The policy of the European Union exerts vast influence on polish farming . Union's assistance, given to the polish rural areas, is, without a doubt, significant for their development and helps them to keep pace with other member countries. A degree of diversity and an influence of the european funds exploitation by particular provinces, has been analyzed in tables and diagrammatic presentation. The aim of this thesis was to show, that the future of the polish rural areas is their human potential, as well as non-agricultural economic activity, and to present the influence of the union funds on them. It is necessary to emphasize, that the changes occurring in polish agriculture, with the help of Union's policy, are profitable. Poland has to take into consideration former periods of scheduling and to derive knowledge from those experiences, in order to improve in applying for and allocating given funds.
Polish multifunctional development of rural areas in the light of the policy of the European Union
Keywords: polityka Unii Europejskiej; wielofunkcyjny rozwój; obszary wiejskie