Analiza systemu motywacyjnego i jego modyfikacja na przykładzie firmy Tate Interactive Sp. z o.o. - Klimek Paulina (My University, 2004)
Motywacja jest złożonym procesem, który daje początek zachowaniom mającym na celu realizacje zadań postawionych przed nami, a także własnych pragnień. To właśnie dzięki motywacji możemy osiągnąć sukces w wielu dziedzinach naszego życia. Dlatego to motywacja jest zagadnieniem tak istotnym w zarządzaniu współczesnym przedsiębiorstwem. Wraz z rozwojem gospodarczym krajów oraz polepszaniem warunków życia maleje znaczenie podstawowego czynnika motywacyjnego jakim są zarobki. Współczesny, szczególnie dobrze wykształcony pracownik często oczekuje dodatkowych bodźców w pracy. Zaznajomienie się z pojęciem motywacji oraz technikami motywowania pozwoli na efektywne kierowanie personelem i zapewnienie mu satysfakcji z wykonywanej pracy. Celem niniejszej pracy jest identyfikacja zagadnień teoretycznych dotyczących procesu i narzędzi motywowania oraz próba oceny poziomu motywacji do pracy pracowników firmy Tate Interactive Sp. z o.o. na podstawie przeprowadzonych przez autorkę badań.
Keywords: motywacja do pracy; motywowanie pracowników; wynagrodzenie; kapitał ludzki; awans; pozapłacowe środki motywowania