System motywacji do pracy. Finansowe i pozafinansowe czynniki motywacji na przykładzie Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej Sp. z o.o. w Brzesku - Rozwadowski Piotr (My University, 2005)
Skuteczne motywowanie pracowników wymaga od kadry zarządzającej znajomości i odpowiedniego kształtowania motywów ludzkich działań. Celem niniejszej pracy magisterskiej jest ukazanie kierowania personelem przez pryzmat systemu motywacji do pracy jako jednego z podstawowych czynników wpływających na efektywność pracy. W pracy starano się rozpoznać wszystkie stosowane w organizacji rodzaje motywacji oraz zbadać wykorzystywane przez firmę czynniki motywacji do pracy. Celem szczegółowym jest omówienie zastosowania odpowiednich technik motywacyjnych. Ponadto innym celem szczegółowym jest wskazanie zależności pomiędzy motywowaniem do pracy a efektywnością i operatywnością pracowników. Nawet najlepsi i najbardziej doświadczeni pracownicy bez motywacji mogą stać się pracownikami o efektach przeciętnych a nawet tymi którzy mogą obniżać efektywność pracy w całym przedsiębiorstwie.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; motywacja; system motywacji do pracy; organizacja; modele motywacji; techniki motywowania