Motywacja jako obszar zadaniowy w zarządzaniu zasobami ludzkimi - Tarasek, Kamil (My University, 2010)
Podstawowym celem pracy jest przedstawienie roli motywacji, jaką odgrywa w procesie zarządzania zasobami ludzkimi. Tak sformułowany cel wymaga omówienia podstawowych zagadnień teoretycznych z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi i motywacji. Omówione zostaną następujące obszary: pozycja motywacji w procesie zarządzania zasobami ludzkimi, motywacja jako pojęcie w psychologii, motywacyjne kształtowanie płac, pozapłacowe środki pobudzania motywacji, błędy w procesie motywowania oraz teorie motywacji. Następnie dokonana zostanie analiza badań w Sądeckim Urzędzie Pracy w Nowym Sączu. W pracy zastosowana zostanie metoda analizy i syntezy. Metoda analizy, jako metoda główna pozwoli na ustalenie przyczyn poprzez badanie stanu rzeczywistego. Metoda syntezy, jako metoda pomocnicza umożliwi uzyskanie wyników badań i wyciągnięcie wniosków. Podstawowym narzędziem badawczym służącym poznaniu poziomu motywacji pracowników Sądeckiego Urzędu Pracy będzie kwestionariusz ankiety, którego wzór umieszczono w aneksie nr 1 oraz wywiad z kierownikiem odpowiedzialnym za zarządzanie personelem. Praca składa się z dwóch części: teoretycznej oraz badawczej. W części teoretycznej (rozdział 2) omówiona została motywacja jako obszar zadaniowy w zarządzaniu zasobami ludzkimi, przeprowadzona została analiza kluczowych teorii motywacji oraz przedstawione zostały instrumenty pobudzania motywacji w organizacji. W części badawczej scharakteryzowany został badany obiekt oraz proces zarządzania zasobami ludzkimi w nim. Pracę zamykają wnioski i uogólnienia oraz lista literatury z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi i motywacji wykorzystana w powyższym opracowaniu.
Motivation as the task in the area of human resources management
Keywords: motywacja; zarządzanie zasobami ludzkimi; system motywacyjny; motywacja do pracy; Sądecki Urząd Pracy