Klaster baz danych na przykładzie MS SQL Server 2005 oraz MS Windows 2003 Server Enterprise Edition - Szukłow, Piotr (My University, 2009)
Celem pracy jest instalacja, przetestowanie i zaprezentowanie klastra baz danych utworzonego na klastrze serwerowym. Klastry serwerowe zapewniają wirtualizację sprzętową oraz skalowalność systemu w czasie rzeczywistym, jako że n fizycznych maszyn funkcjonuje jako jeden integralny system. Nadmiarowość uzyskana w ten sposób zapewnia dostępność systemu przy jednoczesnej awarii nawet n-1 węzłów klastra, przy założeniu, że inne elementy infrastruktury informatycznej, od której zależy klaster (ale postrzegany już jako pojedyncza maszyna) funkcjonują poprawnie. System Windows 2003 Server w wersji Enterprise, na której opiera się praca umożliwia stworzenie klastra maksymalnie ośmiowęzłowego, lecz z uwagi na fakt użycia maszyn wirtualnych i ograniczone możliwości komputera – hosta, klaster będący przedmiotem pracy składać się będzie z dwóch węzłów.
Database cluster exemplified by MS SQL Server 2005 and MS Windows 2003 Server Enterprise Edition.
Keywords: serwery; bazy danych