Przyczyny oraz skutki stresu organizacyjnego dla funkcjonowania przedsiębiorstwa na rynku na przykładzie Biura Podroży Holidays.pl - Smoter, Małgorzata (My University, 2015)
Badania marketingowe, które przeprowadziłam w Biurze Podróży Holidays.pl w Krakowie miały na celu zbadanie przyczyn i skutków stresu organizacyjnego dla funkcjonowania przedsiębiorstw w świetle zmieniającego się otoczenia i dużej konkurencji. Nowe sposoby zarządzania zasobami ludzkimi i nowoczesne trendy w zarządzaniu przedsiębiorstwem powodują zmiany w zachowaniu personelu. Jak wykazały przeprowadzone badania, nieprawidłowe warunki pracy, zmiana formy zatrudnienia, obniżenie wynagrodzenia może spowodować stres organizacyjny. To może doprowadzić do obniżenia efektywności pracy i obniżenia jakości obsługi klienta. Jest to bardzo niekorzystne zarówno dla działalności organizacji jak i dla funkcjonowania pracownika. Przeprowadzone badanie marketingowe metodą ankiety z wykorzystaniem jako narzędzia badawczego kwestionariusza ankietowego dowiodły występowania dość silnego stresu organizacyjnego u większości personelu badanej organizacji.

Marketing research I conducted at the Travel Agency Holidays.pl in Krakow aimed to deepen my knowledge on the causes and consequences of organizational stress for businesses to operate in the light of the changing environment and highly competitive markets. New ways of human resources management and modern trends in business management cause changes in the behavior of the staff. Research exerted in this domain show, abnormal working conditions, change in the form of employment, reduction in pay may result in organizational stress. This may lead to decreased work efficiency and reduce the quality of customer service. It is very detrimental to both the activities of the organization and the functioning of the employee. Marketing study conducted using a questionnaire survey method as a research tool proved the existence of strong organizational stress in the majority of the surveyed staff.
Causes and effects of stress organizing for the functioning of the company to market the example of Travel Office Holidays.pl
Keywords: zarządzanie; stres; stres organizacyjny; konflikty; management; stress; stress organizational conflicts; sytuacje stresogenne; stressful situations