Symulacja wieży kontrolnej lotów - Lupa, Karol (My University, 2008)
Celem pracy jest zaprojektowanie i implementacja programu symulującego działania wieży kontroli lotów. Zadaniem programu będzie przede wszystkich synchronizacja i odpowiednie rozmieszczanie w czasie kolejnych samolotów tak aby w pełni wykorzystać przepustowość portu lotniczego jak i zapewnić bezpieczną obsługę samolotów zarówno startujących jak i lądujących. Program taki może posłużyć do różnych celów. Między innymi do oszacowania maksymalnej przepustowości lotniska jak również do pełnej automatyzacji w zarządzaniu ruchem powietrznym, co pozwalało by wyeliminować najsłabsze ogniwo aktualnych systemów jakim jest czynnik ludzki. W aplikacji będzie można wyróżnić następujące przypadki użycia które w dalszej części pracy zostaną szczegółowo opisane: • Dodanie samolotu do kolejki wieży kontroli lotów • Modyfikacja właściwości lotniska • Przydzielenie czasu startu/lądowania najbardziej zbliżonego do planowanego czasu startu/lądowania • Lądowanie samolotu • Start samolotu. Część opisowa podzielona została na cztery rozdziały. Pierwszy rozdział dotyczy technologii wykorzystanych w trakcie realizacji projektu, a także krótkie uzasadnienie dlaczego akurat z nich skorzystano w trakcie realizacji projektu. Kolejny rozdział będzie opisywał założenia projektowe opis poszczególnych aktorów oraz szczegółowo opisany każdy z przypadków użycia. Rozdział trzeci w pełni został poświęcony implementacji projektu. Pracę kończy podsumowanie oraz wykaz materiałów wykorzystanych w trakcie realizacji projektu.
Air traffic control tower simulation
Keywords: programy komputerowe; symulacje komputerowe; lotnictwo