Planowanie działalności wydziału psychologii w oparciu o dynamikę systemów - Biel, Tomasz (My University, 2005)
Modele myślowe rządzą naszym życiem. Każda decyzja, każdy ruch jest im podporządkowany. Wszystkie działania są „krępowane” przez nasze wewnętrzne modele myślowe. W części teoretycznej autor opisuje teorie modeli myślowych oraz wpływ modeli myślowych na podejmowane decyzję w życiu zawodowych jak i osobistym. Uruchomienie nowej działalności gospodarczej i początki funkcjonowania na rynku to największe wyzwanie dla menedżerów. Nawet najlepszy biznesplan poprzedzony staranną analizą rynku nie jest wystarczającym gwarantem sukcesów lub nawet szansy przetrwania firmy. Klasyczne metody zarządzania oparte na analizie otoczenia, konkurencji, mocnych i słabych stron firmy, szans i zagrożeń mogą pomóc ale nigdy nie będą pełnym obrazem złożonej rzeczywistości w jakiej „zmuszona” jest działać firma. Wymienione powyżej narzędzia dają obraz rzeczywistości widzianej z poziomu arkusza kalkulacyjnego. Twórcy i praktycy dynamiki systemów uznali arkusz kalkulacyjny za najbardziej niebezpieczne i zwodnicze narzędzie jakie stworzono w ostatnich 15 latach ponieważ wprowadzając szeregi liczb nie robinię nic w kierunku myślenia koncepcyjnego. Model symulacyjny tworzony w dedykowanym dla tych celów oprogramowaniu daje unikalną szansę odkrywania sieci powiązań, dynamicznych zależności i odkrywaniu modeli myślowych tkwiących w każdym z nas. Co więcej gotowy model odpowiada na najbardziej nurtujące pytania : – co się stanie gdy zwiększymy cenę w okresie wakacyjnym? – ilu pracowników możemy przyjąć aby nie stracić płynności finansowej? - jak bardzo niezadowolony klient może obniżyć naszą sprzedaż? – czy komfort pracy naszych pracowników przekłada się na wyniki sprzedaży? – o ile i kiedy obniżyć cenę tak aby zwiększyć sprzedaż i jednocześnie nie stracić wypracowanej reputacji firmy? Warto zwrócić uwagę, że te pytania pozostaną bez odpowiedzi, jeśli będziemy w naszej pracy używać arkusza kalkulacyjnego. Czy można odpowiedzieć na pytanie ilu pracowników możemy przyjąć aby nie stracić płynności finansowej przy pomocy formuł arkusza kalkulacyjnego. Pozornie odpowiedź brzmi tak, gdyż wystarczy obliczyć próg rentowności i zbadać jaką część zysku jesteśmy wstanie przeznaczyć na wypłatę pracownika. Jednak takie podeście w jaskrawy sposób uwidocznia „ślepą uliczkę” myślenia redukcjonistycznego. Bez odpowiedzi pozostaje pytanie kiedy zatrudnić pracownika? Sama wysokość zysku w danym okresie nie może ważyć na ostatecznej decyzji. Łatwo wyobrazić sobie sytuację kiedy w kolejnych miesiącach zysk maleje a nasza firma już zatrudniła nowego pracownika czyli poniosła koszty, dla których nie ma źródła finansowania. Co więcej zatrudnienie pracownika powinno nastąpić w momencie, gdy spodziewamy się zwiększenia zysku czyli zwiększenia sprzedaży lub zyskowności a to pociąga za sobą kolejne konsekwencje dla firmy, a więc i pytania, które pozostają bez odpowiedzi. Modelowanie przy użyciu oprogramowania symulującego dynamiczne relacje uwidacznia decyzję o zatrudnieniu nowego pracownika w nowym świetle. Zmieniając wartość jednej zmiennej modelu (w tym przypadku ilość pracowników) możemy obserwować w jaki sposób zmienią się wartości innych składowych powiązanych z ilością pracowników. Taka perspektywa nie jest możliwa do uzyskania poprzez używanie arkusza kalkulacyjnego, gdyż arkusz zawęża nasze pole widzenia co do konsekwencji naszych decyzji. Budowanie modelu symulacyjnego wydziału psychologii WSB-NLU było zadaniem ciekawym, pochłaniającym dużo czasu i wymagającym nietypowego biznesowego myślenia.
Keywords: modele myślowe w zarządzaniu; Wyższa Szkoła Biznesu - National-Louis University; zarządzanie; szkolnictwo wyższe; myślenie mechaniczne; myślenie dynamiczne; dynamika systemów; symulacja komputerowa w zarządzaniu