Przesłanki i zakres wspierania rozwoju przedsiębiorczości w gminie na przykładzie gminy Wojnicz - Kozub, Katarzyna (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie postaw i działań jakie są podejmowane przez władze gminy Wojnicz, które w sposób bezpośredni bądź pośredni mają wpływ na rozwój przedsiębiorczości w naszym regionie. W obliczu różnych problemów wymagających rozwiązania na obszarze gminy, dostrzec można wiele pozytywnych przesłanek sprzyjających szybkiemu nadrabianiu zaległości cywilizacyjnych. Doświadczenia nad budowaniem planów rozwoju gmin uświadamiają istotną rolę burmistrza w tworzeniu odpowiedniego klimatu dla rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji środowiska lokalnego. Gmina niewątpliwie zabiega o jak najlepszy klimat do rozwoju przedsiębiorczości, czego dowodem są podejmowane przez jej władze liczne działania. Zielony Park Przemysłowy to przedsięwzięcie, które przynosi i w przyszłości jeszcze przyniesie wiele dobrego dla rozwoju przedsiębiorczości na terenie gminy. To dynamicznie działająca machina, która przy współpracy samorządu i przedsiębiorców sprawia, że gmina Wojnicz jest atrakcyjnym miejscem, które przyciąga coraz to nowych inwestorów i tworzy dobry klimat do rozwoju przedsiębiorczości. Aby dynamicznie i czynnie wspierać ten rozwój należy skupić się przede wszystkim na edukacji i szkoleniach z zakresu przedsiębiorczości, dogodnych i przejrzystych formach prawnych, utworzeniu właściwej infrastruktury w celu przyciągnięcia inwestorów zewnętrznych.
Prerequisites and extent of entrepreneurship development support in a commune as exemplified by the Wojnicz commune
Keywords: przedsiębiorczość; gmina; samorząd terytorialny; wspieranie przedsiębiorczości; rozwój przedsiębiorczości