Osobowość a decyzyjność: badania pracowników firmy z branży motoryzacyjnej - Samujłło, Katarzyna (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest systematyczne zbadanie zależności między cechami osobowości, a stylami podejmowania decyzji. W opisywanych rozdziałach w części teoretycznej opisano, czym jest osobowość i dlaczego nauka o niej stała się odrębną dziedziną psychologii, zwaną psychologią osobowości. Przybliżono, dlaczego osobowość może mieć wpływ na sposób podejmowania decyzji. Przedstawiono typologie osobowości, teorie osobowości oraz sposoby badania osobowości. Skoncentrowano się na scharakteryzowaniu teorii Wielkiej Piątki, gdyż w oparciu o tę teorię przeprowadzono badanie osobowości. Teoria ta jest najbardziej uznanym współcześnie modelem osobowości. W rozdziale dotyczącym decyzyjności przybliżono złożoność procesu podejmowania decyzji. Wymieniono fazy tego procesu oraz modele decyzyjne. W części empirycznej opisano badanie, jakiemu została poddana grupa pracowników korporacji międzynarodowej zajmującej się projektowaniem, a potem produkcją podzespołów samochodowych. W końcowej części, po opisaniu wyników badania, ustosunkowano się do tezy istnienia zależności między osobowością a decyzyjnością.
Personality and decisiveness: a study of employees from automotive industry
Keywords: osobowość pracownika; podejmowanie decyzji