Międzynarodowo - polityczne i historyczne aspekty zjednoczenia Niemiec w roku 1990 - Rogoziński, Dawid (My University, 2010)
W języku polskim i obcojęzycznym istnieje obfita literatura dotycząca problemu zjednoczenia Niemiec. Pomimo bogactwa piśmiennictwa na ten temat, połączenie obu państw niemieckich w jedną całość jest zagadnieniem dla Europy i świata nad wyraz interesującym i dlatego powstają wciąż nowe publikacje. Dlaczego Niemcy zostały podzielone? Czy była to cena za rozpętanie II wojny światowej? Dlaczego wydarzenia potoczyły się tak a nie inaczej? Co sprzyjało utrwaleniu podziału i jakie warunki musiały być spełnione aby Niemcy mogły się pojawić w nowym kształcie państwowym? Na te i wiele innych pytań starano się udzielić odpowiedzi w pracy. Praca składa się z ze wstępu, trzech rozdziałów, zakończenia oraz spisu wybranej literatury. Rozdział I został poświęcony przesłankom historycznym, które doprowadziły do podziału Niemiec. W kolejnym rozdziale główny akcent został położony na aspekt zewnętrzny integracji niemieckiej. Ostatni rozdział jest poświęcony istocie zjednoczenia Niemiec. W zakończeniu pracy przedstawiono uogólnienia wynikające z informacji zawartych w poszczególnych rozdziałach oraz sformułowane na podstawie przeanalizowanej literatury, której wykaz zamieszczono w końcowej części pracy. Niemcy mieli tylko przez krótki okres czasu otwarte okno dla zjednoczenia. „Pogoda” dla zjednoczenia w polityce międzynarodowej nie trwała bowiem długo. Niemcy we właściwej chwili rozpoznali swoją historyczną szansę i w pełni ją wykorzystali.
German Reunification in 1990 - International. Political and historical aspects
Keywords: konflikt berliński; Niemcy; zjednoczenie Niemiec; polityka zagraniczna; mur berliński; Konferencje Wielkiej Trójki