Promocja gminy turystycznej na przykładzie gminy Piwniczna-Zdrój - Biel, Bartłomiej (My University, 2009)
Temat niniejszej pracy powstał w nawiązaniu do tej problematyki. Głównym celem pracy jest próba oceny działań promocyjnych prowadzonych w gminie Piwniczna-Zdrój. Bogactwo przyrody, różnorodność kulturowa, a także dobra dostępność komunikacyjna sprawiają, że tereny gminy Piwnicznej są niezwykle atrakcyjne dla turystów licznie tu przyjeżdżających, by uprawiać kolarstwo górskie, narciarstwo, wycieczki piesze i konne. Coraz więcej jest amatorów kajakarstwa górskiego oraz modnych sportów ekstremalnych. Rozwija się tu także turystyka krajoznawcza, związana z licznymi zabytkami (m.in. Rynek w Piwnicznej-Zdroju, cerkwie w Wierchomli i Zubrzyku). W pracy udowodniono ze istnieją bardzo skuteczne narzędzia i instrumenty oraz specjalne fundusze i programy pomagające w promocji gminy. Kwestią jest tylko ich zastosowanie oraz przezwyciężenie problemów związanych z ich realizacją.
Promotion of tourist commune an example of Piwniczna-Zdrój
Keywords: turystyka; gmina; promocja turystyki