Gospodarka budżetowa gmin w latach 2009-2011, realizowana z wkorzystaniem środków pochodzących ze sprzedaży obligacji komunalnych na przykładzie gminy Brzesko - Ptaszek, Wiesława (My University, 2012)
Przedmiotem opracowania jest przybliżenie tematyki związanej z emisją obligacji komunalnych przez samorządy terytorialne, a konkretnie przez gminę Brzesko. Dokonując takiego wyboru, analizie poddane zostały dłużne papiery wartościowych, czyli obligacje komunalne jako dobre źródło pozyskiwania dodatkowych środków na realizację inwestycji oraz zadań, które nie znalazły pokrycia gdzie indziej. Podstawowe pytanie jakie się nasuwa to czy warto skorzystać z emisji obligacji komunalnych? Wiedza zaczerpnięta z gospodarki budżetowej gminy Brzesko w latach 2009-2011 o inwestycjach, jakie realizowała przy pomocy obligacji, pozwala na wyciągnięcie kluczowych wniosków. Na uwagę zasługuje różnorodny charakter realizowanych inwestycji począwszy od tych w infrastrukturę techniczną i komunalną, po inwestycje w sferze edukacji, kultury i sportu. Debiut na rynku Catalyst pokazuje też, iż gmina nie wykazała strachu przed nowymi sposobami pozyskiwania kapitału, a wręcz przeciwnie, zyskała na innowacyjności, atrakcyjności, promocji i wizerunku miasta. Gmina w analizowanym okresie dokonała realizacji licznych inwestycji bez ponoszenia wysokich kosztów zaciągania kredytów, a dzięki uchwale rady gminy sama decyduje ile obligacji wyemituje i o jakim czasie. Efekt promocyjny, szersze źródła finansowania, rozłożenie spłat, niższe koszty finansowania, brak zabezpieczeń to korzyści jakie wynikają z emisji obligacji komunalnych z których skorzystała gmina Brzesko.

Subject of the work is to present the issues related to the issuance of municipal bonds by local governments, and specifically by the municipality of Brzesko. By making this choice have been subjected to analysis the debt securities, ie municipal bonds as a good source for additional funds for investments and tasks which were not covered elsewhere. The main question that arises is whether the municipal bonds are worth to use? The knowledge about the investments derived from the budget economy of Brzesko municipality for the period 2009-2011, which were implemented by using the municipal bonds, allows to draw the key conclusions. Noteworthy is diversified nature of implemented investments, ranging from the technical and the municipal infrastructure, up to investments in education, culture and sport. Catalyst market debut also shows that the municipality did not show the fear of new methods to raise capital, but on the contrary, benefited from the innovation, attractiveness, promotion and image of the town. The municipality implemented many investments during the analyzed period, which were made without incurring the high cost of bank loans, and through resolution of the municipal council, decides itself how much the municipal bonds will be issued and at what time. A promotional effect, wider sources of financing, spreading of payments into instalments, lower financing costs and the lack of need for collaterals, are benefits that result from the issuance of municipal bonds, which the municipality of Brzesko took advantage of.
Municipal budget economy in 2009-2011, implemented using funds derived from the sale of municipal bonds on the example of municipality of Brzesko
Keywords: gmina; obligacje komunalne; kapitał; inwestycje; emisja; municipality; municipal bonds; capital; investments; issuance