Wycena firmy Victus-Ochnik spółka jawna za pomocą metody zdyskontowanych przepływów finansowych - Ochnik Joanna (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest wyznaczenie wartości dzisiejszej przedsiębiorstwa handlowo-usługowego Victus-Ochnik spółka jawna za pomocą metody zdyskontowanych przepływów finansowych, w skrócie DCF. Wycena dokonana jest na dzień 31 grudnia 2005 roku. Problematyka pracy wiąże się bezpośrednio z istotą wyceny firmy przy użyciu metody DCF i dotyczy dwóch aspektów - oszacowania przyszłych przepływów finansowych oraz znalezienia odpowiedniej stopy dyskontowej będącej odzwierciedleniem ryzyka związanego z możliwością firmy do generowania w przyszłości danej nadwyżki finansowej. Narzędziem wykorzystanym do wyznaczenia zaktualizowanej wartości firmy jest skonstruowany model wyceny bazujący na zależnościach związanych z prognozowaną strukturą finansową firmy. Postawiono również tezy badawcze, których weryfikacja oparta została na skonstruowanym modelu. Problemy badawcze przedstawiają się następująco: 1. Zakłada się, iż wartość księgowa brutto firmy Victus-Ochnik na koniec 2005 roku jest znacząco różna od wartości firmy wycenionej za pomocą metody zdyskontowanych przepływów finansowych. 2. Zakłada się, iż suma długu i kapitału własnego, liczonego poprzez zdyskontowanie przepływów finansowych kosztem kapitału własnego ke, równa jest wartości firmy uzyskanej poprzez zdyskontowanie wolnych przepływów finansowych średnim ważonym kosztem kapitału WACC 3. Zmiana parametrów takich jak wielkość przychodów ze sprzedaży oraz kosztów nie wpływa w istotny sposób na wartość dzisiejszą firmy. Zakłada się, że metoda wyceny jest stabilna. Podstawowym twierdzeniem przyjętym w wycenie jest fakt, iż historyczne sprawozdania finansowe firmy stanowią jedynie punkt wyjścia dla prognozowanych przepływów finansowych, natomiast nie implikują wartości firmy. Wynika ona, natomiast, z wielkości generowanych przez firmę w przyszłości strumieni pieniężnych, na które mają wpływ czynniki związane z wewnętrznym oraz zewnętrznym otoczeniem firmy. Drugim istotnym elementem oddziałującym na wartość bieżącą firmy jest wysokość średniego ważonego kosztu kapitału WACC.
Valuation of Victus-Ochnik Spółka Jawna company using discounted cash flow method
Keywords: firma Victus-Ochnik S.j.; wycena firmy; metoda zdyskontowanych przepływów pieniężnych; branża ogrodnicza; sprawozdania finansowe