Rola pracy w rozwoju pracowników na przykładzie Firmy Stolarskiej „Drwalnik” - Biskup, Elżbieta (My University, 2012)
Wraz z postępem cywilizacyjnym spośród różnych form aktywności wyróżnia się praca zawodowa. Rola pracy w życiu współczesnego człowieka jest ogromna i stanowi, niezbędny warunek egzystencji, jest to wyznacznik miejsca człowieka w społeczeństwie, czynnik kształtujący osobowość. Praca zawodowa wpływa na fizyczny rozwój człowieka, dostarcza przeżyć estetycznych, przynosi radość i zadowolenie, wyzwala inicjatywę i twórczą aktywność myślową. Analizując podejście do pracy zauważono, że zadowolenie z pracy zwiększa ogólną odporność jednostki na stres i frustrację, a wiążąc się z dodatnimi reakcjami emocjonalnymi, wpływa pośrednio na sprawność działania. Zadowolenie z pracy wpływa na całokształt życia oraz jakość wykonywanych zadań.

With the progress of civilization, among the various forms of activity professional work was separated. The role of work in the life of modern man is huge and provides a necessary condition for existence, it is the measure of man's place in society, a factor shaping personality. Professional work affects the physical development of man, providing aesthetic experiences, brings joy and satisfaction, releases initiative and creativity triggers mental activity. While analyzing approach to the work it was noted that job satisfaction increases the overall resistance of the stress and frustration and at the same time associated with positive emotional reactions, indirectly affects efficiency. Job satisfaction influences the overall quality of life and tasks.
The role of staff development work on the example of carpentry company „Drwalnik”
Keywords: motywowanie pracowników; zarządzanie zasobami ludzkimi; koncepcje pracy; aspekty psychologiczne i społeczne pracy; rozwój zawodowy; motivating employees; human resource management; the concepts of work; psychological and social aspects of work; professional development