Strategia i metody rekrutacji i selekcji kandydatów do służby w Karpackim Oddziale Straży Granicznej w Nowym Sączu - Głaczyńska, Barbara (My University, 2009)
W rozważaniach na temat procesów zachodzących w obrębie ZZL w Straży Granicznej w związku z przynależnością naszego kraju do UE i Układu Schengen oraz związanymi z tym faktem wszelkimi zmianami, nie tylko natury prawnej, postawiono wiele pytań, które w niniejszej pracy weryfikowano za pomocą dostępnej literatury i wybranych metod badawczych. Pytanie główne pracy brzmi: „Jak przebiega proces rekrutacji i selekcji w Karpackim Oddziale Straży Granicznej w Nowym Sączu”? Aby dokładnie prześledzić cały proces rekrutacji i selekcji autor rozwinął temat w czterech rozdziałach. Rozdział I poprzedzony wstępem dotyczy charakterystyki koncepcji zarządzania zasobami ludzkimi, tłumaczy pojęcie ZZL, wskazuje na jego główne cele i rozwój w kierunku funkcji personalnej, której istotą jest przechodzenie od administrowania personelem w kierunku traktowania tej funkcji jako pełnowartościowej dziedziny zarządzania. W takim ujęciu zarządzanie zasobami ludzkimi jest rozpatrywane w kontekście strategii, struktury i kultury organizacji oraz praktykowanie nie tylko na poziomie operacyjnym, lecz także w wymiarze strategicznym. Rozdział II natomiast wskazuje na narzędzia, jakie firma może zastosować w procesie doboru kadr oraz jak ważny jest wybór konkretnej metody doboru, czyli sposobu podejścia firmy do obsady wakujących stanowisk. Opisuje profil kompetencji jako podstawę rekrutacji i selekcji, a także dostosowanie tego narzędzia do zwiększania wartości firmy. W dalszej części rozdziału wymienione zostały techniki i metody rekrutacji oraz przedstawiona została charakterystyka selekcji ze szczególnym zwróceniem uwagi na porównanie strategii selekcyjnych, których to wybór jest sprawą kluczową dla określenia dalszego sposobu postępowania rekrutacyjnego. Rozdział kończy porównanie metod rekrutacji i selekcji i próba wskazania tych, które mają największe znaczenie i nadal pełnią ważną rolę w procesie pozyskiwania pracowników do pracy. Rozdział III i IV dotyczy części praktycznej pracy. W pierwszej części rozdziału III przedstawiono metodyczne zagadnienie badań własnych, które obejmowało opis przedmiotu i celu badań oraz wybór metod badań. Dlatego w rozdziale tym znaleźć można takie informacje jak: charakterystykę firmy będącej w zainteresowaniach autora i stanowiącej przedmiot jego badań, jej strukturę i zadania jakie realizuje. Dokładnie prześledzono proces ZZL w zmienionej rzeczywistości, wskazano na misję i wizję firmy oraz wzrost rangi zarządzania zasobami ludzkimi, jako istotnego czynnika budowania jej pozycji na rynku. Ponadto opisano założenia polityki kadrowej, jakie są stopniowo wprowadzane i stosowane ze szczególnym naciskiem kładzionym na problemy inwestowania w rozwój kompetencji oraz kształtowania postaw głębszego identyfikowania się pracowników z celami firmy. W rozdziale IV natomiast przeanalizowano proces pozyskiwania pracowników (funkcjonariuszy) do służby wskazując na metody i narzędzia zastosowane w tym procesie. Rozdział kończy ocena przebiegu rekrutacji i selekcji w odniesieniu do strategii opisywanej firmy. Informacje teoretyczne i praktyczne niniejszej pracy dały podstawę do sformułowania zakończenia, będącego końcowym efektem przemyśleń autora na wybrany temat pracy, która może stanowić swego rodzaju reprezentację funkcjonującej w regionie nowosądeckim firmy realizującej wprowadzone przez UE standardy w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi.
Strategy and methodies of applicants's recrutation and selection to service in Karpacki Oddział Straży Granicznej in Nowy Sącz
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; selekcja personalna; rekrutacja pracowników; selekcja personalna