Zarządzanie ryzykiem finansowym na przykładzie firmy JP Armatura Sp. z o.o. - Sak Maciej (My University, 2005)
Ryzyko jest nieodłączną cechą gospodarki rynkowej. We współczesnym otoczeniu działalności gospodarczej w warunkach wolnego rynku występuje bowiem wiele zagrożeń, których skutki mogą mieć trwałe konsekwencję dla działalności przedsiębiorstwa. Stąd wydaje się, że podstawowym elementem zarządzania finansami firm w takich warunkach jest odpowiednia strategia zarządzania ryzykiem. Globalizacja gospodarki światowej i coraz bardziej burzliwy jej charakter powodują, że przedsiębiorstwa działające na rynkach nie czują się bezpiecznie we współczesnym biznesie. Wszelkie rodzaje ryzyka gospodarczego, handlowego i finansowego w działalności firm, dotykają głównie przedsiębiorców działających w obszarze handlu zagranicznego, ale i innych uczestników rynku, którzy borykać się muszą z wieloma czynnikami ryzykogennymi. Celem pracy jest przedstawienie pojęć związanych z występowaniem ryzyka finansowego, jego czynników i metod łagodzenia wpływu ryzyka na działalność firmy. Zaprezentowano kluczowe pojęcia związane z ryzykiem w działalności gospodarczej, szczególnie z ryzykiem finansowym. Zidentyfikowano główne rodzaje i źródła ryzyka na rynku finansowym i kapitałowym a także wskazano podstawowe cele zarządzania ryzykiem. Przedstawiono wpływ ryzyka na działalność firmy w oparciu o jej cele strategiczne a także główne etapy zarządzania ryzykiem finansowym w przedsiębiorstwie. Dokonano analizy procesu identyfikacji oraz minimalizacji ryzyka finansowego w działalności firmy JP ARMATURA.
Keywords: gospodarka rynkowa; ryzyko; zarządzanie finansami; ryzyko finansowe; zarządzanie ryzykiem; przedsiębiorstwo; handel zagraniczny; ryzyko walutowe; ryzyko inwestycji