Ocena kondycji finansowej przedsiębiorstwa na przykładzie Elektrowni Kozienice S.A. - Szeląg Elżbieta (My University, 2004)
Zmieniające się warunki otoczenia, rosnące wymagania klientów oraz narastająca konkurencja wymuszają na przedsiębiorstwach podejmowania ciągłych działań zwiększających efektywność funkcjonowania. Przy podejmowaniu decyzji warto skorzystać z odpowiednio przygotowanej informacji i analizy, dając podstawę do rzetelnej diagnozy sytuacji przeszłej, teraźniejszej oraz prognozy na przyszłość. Proces decyzyjny potrzebuje dopływu strumienia informacji na bieżąco i pewnych analiz w różnych przedziałach czasowych. Największą rolę pełni tu z pewnością analiza ekonomiczno-finansowa. Analiza ta obejmuje zagadnienia związane z całokształtem działalności przedsiębiorstwa, jego sytuację majątkowo-kapitałową, wynik finansowy i związaną z nim efektywność gospodarowania oraz kalkulację wynikową dokonywanych przedsięwzięć. Celem niniejszej pracy było przedstawienie wybranych narzędzi ekonomicznych z zakresu analizy finansowej w ujęciu teoretycznym i praktycznym umożliwiającym dokonanie oceny sytuacji finansowej Elektrowni „Kozienice” S.A. Do przeprowadzenia analizy wykorzystano podstawowe sprawozdania finansowe Elektrowni tj. bilans, rachunek zysków i strat oraz sprawozdanie z przepływu środków pieniężnych. Na ich podstawie dokonano analizy wskaźnikowej, która określa istotne relacje między wielkościami opisującymi rezultaty działalności Spółki.
Keywords: analiza finansowa przedsiębiorstwa; gospodarka rynkowa; efektywność finansowa