Motywowanie pracowników jako element polityki personalnej – Teoria i praktyka stosowania na przykładzie przedsiębiorstwa „Dako” - Łukasik, Kornelia (My University, 2010)
Współczesna firma, aby osiągnąć sukces na rynku, musi dbać nie tylko o zasoby rzeczowe czy finansowe, niezbędna jest także szczególna troska o zasoby ludzkie. Złożony charakter polityki personalnej wymaga od kierownictwa i służb kadrowych staranności, wiedzy i kompetencji w jej realizacji. Miejsce kluczowe w zarządzaniu zasobami ludzkimi zajmuje motywowanie. Dzięki odpowiednio skonstruowanemu i konsekwentnie oraz transparentnie stosowanemu w przedsiębiorstwie systemowi motywacyjnemu w sposób właściwy realizowane są pozostałe funkcje zarządzania zasobami ludzkimi, a to w dużej mierze decyduje o sukcesie całości. Celem niniejszej pracy jest pokazanie kluczowego charakteru systemu motywacyjnego w całokształcie polityki personalnej w ogóle, a także w praktycznej działalności przedsiębiorstwa na przykładzie firmy „Dako” sp. z o. o.
Motivating employees as an element of peronnel policy - The theory and practice as exemplified by the "Dako" company
Keywords: motywacja; polityka personalna; zarządzanie zasobami ludzkimi; Dako