Klasyfikacja reżimu niedemokratycznego prezydenta Micheila Saakaszwilego w Gruzji w latach 2004-2011 - Koral, Daniel (My University, 2013)
Celem pracy jest przedstawienie przemian systemowych w gruzińskiej polityce i analiza powstałego reżimu niedemokratycznego prezydenta Micheila Saakaszwilego. Główna teza pracy opiera się na założeniu, iż wykreowany przez władze państwowe demokratyczny charakter reżimu panującego w Gruzji w latach 2004 – 2011, był w rzeczywistości rządami autorytarnymi zbudowanymi przez prezydenta Micheila Saakaszwilego. Ponadto, opierając się na wnioskach z tezy i analizując ostatnie wydarzenia związane z wyborami parlamentarnymi, które zmieniły oblicze polityki gruzińskiej, powstało kolejne założenie, które zakłada, początek nowej drogi państwa gruzińskiego w kierunku uzyskania rzeczywistej formy demokracji w tym państwie, dzięki zwycięstwu w wyborach opozycji i zakończeniu ery prezydenta Saakaszwilego w polityce gruzińskiej. Zakres przedmiotowy pracy obejmuje także historię państwowości gruzińskiej, która ma istotne znaczenie w odniesieniu do późniejszych zmian w polityce tego państwa, a także współczesne oblicze sceny politycznej. Należy podkreślić, że analiza pracy została oparta na osiach analitycznych zaproponowanych przez amerykańskiego politologa J. J. Linza. W pracy została zastosowana metoda badawcza polegająca na analizie literatury przedmiotu oraz źródeł internetowych. Wszystkie zgromadzone informacje dotyczą polityki wewnętrznej, zagranicznej, gospodarczej oraz społecznej Gruzji.
Classification of president Mikheil Saakashvili`s non-democratic regime in Georgia in years 2004-2011
Keywords: Gruzja; polityka państwowa; Micheil Saakaszwili; władza